Löpanalys hos Salming RunLab

Klubben har ett nyligen påbörjat samarbete med Salming Running och som en uppstart bjöds vi in till en kväll i deras butik i Sisjön. På schemat stod bl.a. en demonstration av deras löpanalys. Med hjälp av samma typ av motion capture-teknik som används när man gör specialeffekter i Hollywood mäts du från topp till tå springandes i olika farter.

151014_Lab_klubbkvall

Jonathan agerar försökskanin.

Alla väsentliga leder mäts i tre dimensioner så att man får svart på vitt hur de och därmed de olika kroppsdelarna rör och vrider på sig. Som referens finns ett tjugotal uppmätta löpare från svenska eliten. Det lämnas inte så mycket till övers för tyckande helt enkelt. Efter analysen får man en genomgång samt rekommendationer på övningar för att komma till rätta med de svagheter man har. Allt fint förpackat på en egen webbsida där all mätdata presenteras tillsammans med videofilmer på både din löpning och de övningar du ska arbeta med.

151014_Lab_intro

Grundläggande data.

Tillsammans med två andra i klubben bokade jag in mig på en analys. Jag är ganska medveten om mina styrkor och svagheter (tror jag) men blev nyfiken på just ”svart på vitt”-biten i det hela. Att faktiskt kunna se vad jag gör bra och inte.

Analysen började med en kort genomgång av upplägget: tio minuter uppjogg och sedan löpning i tre olika farter (baserade på din miltid) á en minut då mätningen sker. Därefter gås datan igenom så att man förstår alla diagram, siffror och samband. När alla i gruppen gjort ovanstående så går man igenom de olika övningar som vi har fått att arbeta med, så att vi vet hur de ska utföras på korrekt sätt. Därefter springer man igen på löpbandet med de korrigeringar som behövs och tittar/känner på resultatet.

151014_Lab_pluppar

Som en julgran.

Jag var först ut. För att kunna mätas upp fästs först 35 reflexfärgade flörtkulor på kroppen. Det är dessa som systemet känner av och mäter upp och sedan ”bygger” din skelettmodell av. Du ser hela tiden hur ditt skelett speglar dina rörelser på en stor skärm framför dig. Efter uppvärmningen var det dags för mätningen. Jag sprang i 5:00-, 4:17- resp 3:45-tempo. Själva datainsamlingen är snabbt avklarad med andra ord.

151014_Lab_video

Sedan var det dags för själva analysen och genomgången. På skärmen (och på den personliga webbsidan du får) visas ett herrans massa diagram på allt från hur armpendlingen ser ut från sidan och framifrån till höftens rotation i olika led över en löpcykel. Du ser resultatet från de tre olika tempon du sprang i samt elitens max- och minivärden. Under genomgången blir sambanden tydliga mellan t.ex. höftens rörelse i höjdled och var du landar med foten.

151014_Lab_3tips

Så vad bör jag då jobba mer med? Kort och gott var det tre saker jag skulle tänka på:

 • Hållning i rygg och höft. Jag ”sitter” en aningens i steget och behöver få fram höften lite, precis som jag behöver komma bak med axlarna.

  Här ser man att jag ligger klart off-track från där jag vill vara med höften.

  Här ser man att jag ligger klart off-track från där jag vill vara med höften.

 • Hålla tummarna uppåt när jag springer. Nu sprang jag med de nästan utåt för att få in armbågarna närmare kroppen. Lite fusk och ett onaturligt  sätt att springa.

  151014_Lab_hand

  Mina armar pendlar mycket mer rakt fram och tillbaka jämfört med eliten som pendlar armen mer upp framför bröstkorgen. Det är de utåtroterade tummarna som orsakar detta.

 • Löphjulet, dvs fotens rörelse sett från sidan, måste komma fram. För detta behöver höftböjaren aktiveras bättre.

  151014_Lab_fothjul

  Samma storlek på löphjulet som eliten, men det ligger för långt bak (åt vänster i bild). Man ser också att hjulet blir större ju snabbare jag springer.

När jag sedan sprang andra gången prövade jag att avslappnat få bak axlarna, och voila!, de andra punkterna löste sig som i en kedjereaktion. När axlarna kom bak öppnade bröstet upp sig och hållningen blev bättre, som en följd kom höften fram/upp, höftböjaren kunde aktiverades snabbare och löphjulet kom fram. Skolboksexempel enligt testledaren Peter. Magi. Skillnaden i känsla när jag släppte fram axlarna var tydlig.

Ganska låg hastighet på bandet, det riktiga klippet saknas.

Vad var bra då?

 • Storleken på mitt löphjul tangerar elitens, vilket är ovanligt får någon på min nivå.
 • Neutral fotisättning (ingen pronation) och stabila knän.
 • Bra vinkel på knäböjningen genom löpcykeln.

  151014_Lab_knavinkel

  Här ligger jag fint inom spannet.

 • Bra dynamik i armpendlingen.

Jag har själv noterat att jag har en tendens att sätta i fötterna framför varandra som på en linje, men det tyckte Peter inte att jag behövde bry mig så mycket om.

Efter mig var det dags för de andra att göra sina analyser. Det var mycket intressant att se deras resultat och diskutera åtgärderna då vi alla hade olika områden att jobba med. Det var också en tydlig skillnad när de gjorde sin andra löpning efter korrigeringarna.

När vi var klara sprang jag hem med axlarna bak och visst var känslan annorlunda till det bättre. Jag har sedan dess haft det i bakhuvudet på alla löppass och det känns nu som det börjar sätta sig i ryggraden. Ska bli intressant att se om jag lyckas hålla det på något längre långpass.

Summa summarum kan jag rekommendera dig att göra en sådan här analys om du är intresserad av att förbättra din löpning eller behöver jobba skadepreventivt. Om inte annat är det lärorikt att se hur allt hänger ihop. Ökad förståelse är ju aldrig av ondo. Det vore onekligen intressant att få mina korrigeringar till en naturlig del av löpsteget och göra om analysen om ett halvår eller så. Kanske dyker det upp nya fokusområden, vem vet?

Vill du gå in och titta på leveransen, dvs den personliga sidan, kan du göra det här. Ska tydligen fungera bästa i Google Chrome.

Annonser
4 comments
 1. Calle said:

  Intressant. Missade klubbkvällen men funderar på om jag inte borde göra en löpanalys. Har haft en hel del problem med löparknä och har aldrig gått någon löpskolning så det vore kanske inte så dumt att boka in sig…
  Man är ju som vanligt galen i att köpa nya prylar för att bli snabbare. Skulle du rekommendera detta istället? Fick du ut såpass mycket?

  • Jag tycker det var givande att få se mitt löpsteg nedbrutet i detalj vilket är nästintill omöjligt annars. Men fick ändå några enkla konrketa råd/tips med mig för att förbättra huvudpunkterna. Men som med allt annat är det säkert olika från person till person. De hade haft någon där som hade ett perfekt löpsteg och som var lite missnöjd med att inte ha fått några bra tips på förbättringar (sic!). Just vad gäller löpningen så är det väl inte så värst mycket prylar man kan köpa för att bli snabbare i övrigt. Skorna har man ju redan. ;)

   • Calle said:

    Haha om man har det perfekta löpsteget så får man väl acceptera att man fått betala för att få det bekräftat :)
    Nej just prylar för löpning är väl ganska svårt, får bli cykelpryl i så fall. Men överväger helt klart att göra en löpanalys! Jag har nog en del att fixa till

   • Tycker jag du ska göra, kör hårt och analysera mera! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s