Bränd hud.

I söndags var det långsimspremiär med våtdräkten. Jag räknar än så länge allt över en kilometer som långsim. I lördags simmade jag förvisso 900 meter i öppet vatten, men nu tänkte jag köra åtminstone 1500 vilket är det längsta jag hittills frisimmat.

När familjen skulle fiska krabbor vid bryggan passade jag på att hoppa i. 150 meter norr om bryggan sträcker sig en liten stenpir ut i vattnet. Ett perfekt ställe att köra vändor fram och tillbaka då den sidan ligger i ”lä” från fjordmynningen och därför har betydligt färre brännmaneter.

Det lilla jag hittills använt dräkten, en Orca S4, har känts bra. Visst, man ser ut som en välstoppad korv och man får bjuda på lite poserande, men vad gör väl det när man simmar lite snabbare på kuppen?

0623_poseSimmandet flöt på riktigt bra och jag såg inte en manet. Efter ca 1000 meter började dräkten skava lite i nacken och jag fipplade en del med halstätningen utan att riktigt få till det. Kanske var den inte riktigt stängd? Försökte att inte tänka på det men med några hundra meters mellanrum gjorde sig den brännande känslan påmind.

0623_sim1

Rätt som det var hade jag simmat 1900 meter, det vill säga sträckan man simmar i en halv Ironman. Att göra det under året har varit ett av min årsmål, så det var fint att redan kunna pricka av det! Armarna kändes fortfarande bra, men på grund av skavet i nacken tänkte jag bara köra färdigt vändan och sluta vid 2100 meter.

Med 75 meter kvar lyckades jag givetvis simma in i trådarna från den enda maneten. Som om skavsåret i nacken inte var nog fick jag en tråd runt halsen, brände mig gott på vänster handled och på höger fot. Åtminstone tur att jag inte var i Australien nu.

Det tog drygt 41 minuter att simma de 2100 metrarna vilket är strax under två minuter per 100 meter – en fart jag är helt nöjd med.

0623_sim2

Idag tog jag en bild på min nacke och kunde konstatera att det såg rätt ”bränt” ut. Har du några tips på vad jag kan göra för att undvika detta framöver är du extra välkommen att skriva en kommentar nedan. Kanske ska jag bara stänga dräkten mer noggrant, eller behöver jag klippa halslinningen lite?

0623_burned

Annonser
4 comments
 1. Tobias Ersson said:

  Bra simmat Jonas!
  Det bästa för skavet är s.k. ”body Glide”. Väldig bra att ha på runt anklar och vrister också för att lätt få av sig våtdräkten i T1. Annars funkar helt vanligt, hederligt vaselin kanonbra!

  • Tack! Bra tips. Bodyglide kör jag med, men hade inte en tanke på att ha det i nacken. Har inte känt något tidigare där, men jag får prova igen helt enkelt. :)

 2. Tobias Ersson said:

  Nåja, man lär sig av misstagen! :) Fast snart har du väl en liten förhårdnad där bak i nacken…;)

  • Haha, ja det får man väl ”hoppas” att jag får. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s