Race report – Borås City Triathlon.

Så var det dags för årets första triathlon-tävling och min andra hittills. Jag såg fram mot att få köra igenom alla grenarna nu när man gått både crawl-kurs, skaffat en vettig hoj och jackat upp träningen sedan min första tävling i augusti. Kvällen innan gick jag igenom checklistan om och om igen; löpskorna hade fått snabbsnörning, resårband för nummerlappen, simmössa och glasögon, våtdräkt, luftpump, solglasögon, cykelverktyg osv. Nu var all utrustning testad, preppad och inpackad i bilen.

På vägen till Borås stannade jag till i Landvetter för att hämta upp mina föräldrar och barnen som övernattat där – en hejarklack är alltid kul att ha.

0615_medkidsen

På väg till växlingsområdet med nummerlappen i högsta hugg.

Borås City Triathlon är en tiondels Ironman lång; 380 meter simning, 18 kilometer cykling och 4,2 kilometer löpningt. Lopp runt den här distansen kallas för sprint och bör ta nedåt 45 minuter för eliten och runt 1:20 för en genomsnittlig person som vardagsmotionerar lite. Mitt mål var att gå under timmen även om jag baserat på mina träningstider borde hamna runt 1:02-1:03.

Eftersom detta blott var mitt andra triathlon-lopp hade jag anmält mig till motionsklassen. Tävlingsklassen får det bli när jag fått mer rutin och vässat mig lite till.

0615_stadsbron

Killarna håller koll på starten. Tjuvstarter vill vi inte veta av.

Simningen startade vid trapporna under Stadsbron. 12:00 drog tävlingsklassen iväg och sedan var det dags för motionsklassen att kliva i vattnet. Någon sa att det var 18°C, men det kändes mer som 14-15. Jag placerade mig i andra ledet inför startsignalen. Jag är inte snabb och ligger jag längst fram kommer jag bara bli översimmad.

0615_soon_start12:05 gick startsignalen och jag kastade mig framåt och vevade på hårt för att få lite fart och avstånd till bakomvarande samtidigt som jag fick parera för fötterna framför mig.

0615_simstartErfarenhet 1: Starta längre bak. 10-15 meter fram blev jag översimmad och nertryckt i vattnet. Man kommer helt ur fas och tappar andningen. Och med armar, ben och fötter överallt runt omkring får man passa sig lite extra innan man flyttar huvudet. Som en konsekvens kändes det som att luften inte riktigt räckte till och armarna tröttnade direkt, nästan som att mjölksyran slog till. Jag fick gå över till bröstsim större delen av sträckan, frisimmet fungerade helt enkelt inte som det skulle. Nästa gång blir det till att lägga sig längre bak, trängas lite mindre och se till att komma in i min egen rytm.

0615_suitoff2

Efter 7:08 var jag 27:e person av 45 upp ur vattnet. Springandes mot växlingsområdet i Stadsparken åkte mössa, glasögon och våtdräktens överdel av. Det var dags att byta till cykel. Tävlingskläderna har man redan på under våtdräkten så först åker nummerlappen på (ska sitta bak när man cyklar), sedan solglasögon, hjälm och cykelskor. Cykeln får man i princip inte röra innan hjälmen sitter på.

0615_T1_1

Med allt på plats var det bara att springa den 200 meter långa vägen ut ur växlingsområdet innan man fick sitta upp och cykla på.

0615_T1_2Det bar av söderut genom stan. Efter ett par kilometer var vi ute på Varbergsvägen, en tämligen flack landsväg som fungerade fin-fint att cykla på. Jag blev ganska tidigt passerad av två personer men cyklade sedan om ett antal cyklister inklusive den ena av de två. Känns alltid gott när man plockar placeringar. Benen var pigga och cyklingen kändes fin-fin.

Erfarenhet 2: Memorera hur det ser ut när du närmar dig växlingsområdet. När det var en kilometer kvar började jag ta ur fötterna ur skorna för att ha ett moment mindre i växlingen. Tyvärr missbedömde jag avståndet till växlingsområdet där man måste kliva av. Jag hann bara knäppa upp spännena på skorna och fick springa till min plats med dem på. De 18 kilometrarna gick på 33:37 (ca 32,5 km/h) och jag var 21:en snabbast.

0615_T2_1

Upp med cykeln på stativet, av med hjälm, på med löpskorna, vrid fram nummerlappen, glöm inte kepsen i värmen och sedan iväg på stumma ben.

0615_T2_2

Erfarenhet 3: Pressa på! Efter cyklingen brukar det kännas som om man springer på träben. Det tar någon kilometer innan man kommer in i sitt vanliga löpsteg och så även nu. Första två kilometrarna kändes tunga men med tanke på att det bara var strax över fyra kilometer så borde jag pressat på mer.

0615_start_lopning

Banan gick norrut längs Viskan, över på västra sidan och söder ut mot Stadsparken där vi vände för att springa samma väg tillbaka. Där fanns också en vattenstation som serverade kolsyrat(!) vatten. Ingen kul överraskning när vattnet bubblade bakvägen upp i näsan. Egentligen var det först den sista kilometern som gick i ett ok tempo runt 4:30. Jag spurtade på de sista 200 metrarna av upploppet och sprang i mål på 1:03:39 och en 25:e plats. Löpningen gick på 19:36 vilket var ca 40 sekunder långsammare än planerat.

0615_soon_finish

Summa summarum var det en riktigt kul dag med perfekt väder. Visst, simningen gick åt skogen men jag är ändå nöjd med loppet. Nu vet jag hur mycket mer jag kunnat pressa på i de olika momenten och det finns en del extra att ta av. Även växlingarna som tillsammans tog 3:20 kan förbättras en hel del med lite träning. Det är ändå betydligt mindre jobbigt att kapa en minut där än att kapa en minut ute på banan.

Arrangemanget var bra och det var mycket folk som i det vackra vädret kantade banan. Vi syns förhoppningsvis nästa år!

0615_medalj1Tack till far min som fotograferade det hela.

Annonser
3 comments
  1. Jessica Linder said:

    Grymt, Jonas :) !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s